Sunday, July 20, 2008

Roman Polanski vill rentvå sig i USA

Den polskfödde regissören/skådespelaren Roman Polanski har upplevt rätt heavy shit i sitt liv måste man säga. Föräldrarna försvann i nazisternas utrensningar när han var barn och själv växte han upp i de polska gettona under denna tid. Han tog sig sen vidare i livet och visade sig ha en stor artistisk talang som filmskapare och slog igenom monumentalt med Rosemarys baby och Repulsion. Han flyttade till USA och Sharon Tate, hans gravida fru vid tillfället blir plötsligt mördad av en anhängare till Charles Manson. Ett mycket bestialiskt och fruktansvärt mord där mördaren skar ut fostret i hopp att själv bli moder. Tate dog givetvis.

Senare fälls Polanski för sexuellt övergrepp på en 13-åring, ett åtal som står sig fortfarande och Polanski har sedan dess inte fått återvända till USA. Men nu vill han rentvå sitt namn.

Det står i Dagens Nyheter i dag:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058&a=806601

Jag har för övrigt intervjuat herr Polanski. Och skrivit en uppsats i filmvetenskap om Repulsion. Det var något år innan Pianisten kom. Roman talade då om att han funderade på att göra en film som rörde vid hans upplevelser under kriget och som barn. Frågan är när han orkar göra en film om Tate? Men det är nog för jobbigt för honom, kan jag tänka mig.

1 comment:

Anonymous said...

Tack for intiresnuyu iformatsiyu