Wednesday, July 11, 2007

KLF skjuter med k-pist på publiken

Ett av de skogstokigaste banden under tidiga 90-talet kan nog anses vara KLF. Deras idéer var inte helt konventionella och det var väl knappast någon som fattade nåt av vad de ville göra eller gjorde.
The KLF bildades några dagar efter nyår 1987, då under namnet The Justified Ancients of Mu Mu (De Rättfärdigade Äldste från Mu), förkortat The JAMs. Medlemmarna Bill Drummond och Jimmy Cauty, två män i trettioårsåldern, var fruktansvärt trötta på rockmusik och ville göra nåt nytt. Jimmy Cauty var tecknare och musiker med ett förflutet bland annat i grupperna Brilliant och Zodiac Mindwarp and the Love Reaction. Bill Drummond var också musiker, hade gjort en soloskiva, spelat i gruppen Big In Japan, hade jobbat som talangscout på skivbolaget WEA och varit manager åt grupperna Echo and the Bunnymen och The Teardrop Explodes.

På The JAMs första skiva, 1987: What The Fuck Is Going On?, fanns låten The Queen And I som samplade stora delar av ABBA:s Dancing Queen. Detta uppskattades inte av ABBA, och The Jams beordrades att dra tillbaka skivan. Cauty och Drummond begav sig då till Sverige i Jimmy Cautys polisbil för att reda ut skiten med Björn och Benny. De fick inte tag på nån i ABBA och resan slutade med att de eldade upp de exemplar av skivan som de hade med sig på en åker någonstans i Sverige.
Vid midsommar 1991 åkte KLF till Jura vid Inre Hebriderna för att fira sommarsolståndet. Med sig tog de ett gäng musikjournalister från hela världen. Journalisterna transporterades dit med tåg, buss, helikopter och bilfärja och hade ingen aning om var de kommit. När färjan lade till vid stranden fick journalisterna stämpla in i Mus passkontroll och sedan påkläddes de gula rockar, ställdes upp på led och vallades runt över ön ropandes "Muuu, Muuu". Det hela filmades och gavs senare ut som kortfilmen The Rites Of Mu: Summer Solstice. Kvällen avslutades med ett rituellt eldsoffer.

Året efter hade bandet fått en klockren idé, tyckte de själva. På det årets Brit Awards-utdelning, den engelska motsvarigheten till Grammis-galan var deras plan att stycka ett får på scenen, kasta ut köttet och inälvorna i publiken och hälla blodet över de närmaste bänkraderna. Men det blev inte av. Extreme Noise Terror som skulle vara deras kompband under galan vägrade. KLF fick nöja sig med att skjuta med k-pist in i publiken (lös ammunition, men äkta vapen!) och slå sönder sina instrument. Fåret dumpade de senare utanför det hotell där Brit Awards-festen hölls, tillsammans med skylten "Jag dog för din skull. Smaklig måltid."
Läs mer om The KLF

No comments: