Tuesday, July 10, 2007

Klaus Kinski retar allt och alla

En av tidernas mest lynniga tokfrans måste vara Klaus Kinski (hette från början Klaus Günter Karl Nakszyński och föddes 1926 i Sopot, Tyskland. Han dog 1991 i Lagunitas, Kalifornien, USA.
Kinski blev mest känd som skådespelare i Werner Herzogs filmer. Ett av de mest kritikerrosade av deras samarbeten är Fitzcarraldo, en pompös film om en man som får för sig att bygga ett operahus mitt i Amazonas djungler. Fitzcarraldo vill genom handel med gummi få loss pengar till projektet, som dock misslyckas kapitalt. Filmen bygger på en verklig historia. Kinskis rollgestaltning är kraftfull och intensiv, i Fitzcarraldo liksom i många andra filmer. Kinski sparade aldrig på krutet, spelade gärna över och levde sig fullständigt in i rollerna.
I början av 1970-talet hade Kinski en kontroversiell och omtalad föreställning där han påstod att han var Jesus. Kinski var lynnig och blev alltid arg under filminspelningar och orsakade därför flera katastrofer. Werner Herzogs dokumentärfilm Min bäste ovän handlar om deras samarbete och om Kinskis aggressionsproblem. Under Fitzcarraldo var Kinski en riktig pain in the ass och blev ovän med allt och alla. Infödingarna från Amazons, vilka var statister i filmen, erbjöd Herzog på fullt allvar att mörda Kinski. Herzhog säger i dokumentärfilmen att om han inte hade behövt honom för att filma klart scenerna så hade han accepterat erbjudandet.


Det finns otaliga bevis på när Kinski blir fullkomligt vansinnig under TV-intervjuer och kallar journalister allt från mongo till apor. Kinski nyttjade gärna droger och såg sig själv som ett missförstått geni. Vilket han säkert var.

Se en skogstokig Kinski och hör regissören Herzog berätta om honom i ett klipp ur Min bäste ovän. Obs! På tyska.
http://www.youtube.com/watch?v=75ADI9p2wHY

No comments: