Friday, June 22, 2007

När historia och nutid möts - Lauren Bacall

För ett antal år sedan hade jag förmånen att få träffa skådespelerskan Lauren Bacall på en filmfestival. Jag passade även på att ta hennes autograf. I det här mötet med henne så stannade tiden. Inget annat fanns. Hon är en av de få som lever från den gamla Hollywooderan (kanske pga hon var så pass ung när hon gjorde entré där) och hon var ihop med en av de största legenderna inom film. Humprey Bogart. Bacall är känd för "the look", hennes signum. Hon berättade i en biografi som jag läst att denna look uppkom eftersom hon var så otroligt nervös i början av sitt skådespeleri att hon bet sig i läppen när hon var i fokus för att det inte skulle synas att hon skakade.
Under mitt möte med henne berättade hon om vad Humprey gillade mest av allt. Han älskade Debussy och njöt till fullo av att sitta i deras lägenhet i mörkret och se ut över New York lyssnandes på just Debussy. Då hittade han lugnet.

Humprey fick sedemera strupcancer och vårdades ömt av Lauren fram till den oundvikliga döden 1957. Lauren berättade också om när hon var med vid inspelningen av Afrikas Drottning och där badade med Katharine Hepburn. Det säger ganska mycket vilka filmhistoriska ekon som genom Lauren Bacall får liv.

1 comment:

Anonymous said...

Mycket informativ post. Tack för att du tog dig tid att dela vyn med oss.