Thursday, March 8, 2007

Historialektion östra London: Bröderna Kray

Östra London är klassiska marker. Jack the Ripper och de ökända bröderna Kray är några legendariska tokstollar som gjort området känt. För några år sedan var jag där med kompisen Daniel och hittade av en slump puben The Blind Beggar, ökänt stamställe för gangstertvillingarna Ronnie och Reggie Kray, vilka byggde upp ett smärre imperium i området under 60-talet. 1966 mördade Ronnie rivalen George Cornell på puben i fråga. Det var bara en av de otaliga kriminella gärningar som begicks. När bröderna inte var kriminella så minglade de gärna med kändisar och rörde sig på glassiga socitetstillställningar. Det finns bland annat foton med bröderna och Frank Sinatra.
Ronnie dog 1995 i en hjärtattack på en fängelseavdelning för psykiatrisk klinik - han led nämligen av schizofren paranoia. Hans begravning var en stor händelse och vägarna var kantade av åskådare när kistan kördes till kyrkan. Brodern Reggie dog i sömnen 2000 som en fri man.
Det finns en för övrigt en del popsnören som skrivit musik om The Krays. Morrissey är en av dom i sin låt The Last of the Famous International Playboys. Blur och Oasis är några andra.

Om du är i östra London och vill besöka The Blind Beggar så är adressen: 337 Whitechapel Road, Whitechapel, London. Inte långt därifrån ligger puben White Hart, som har en än mörkare historia. Jack the Ripper valde troligtvis ut sina offer där...





No comments: